Через бездумну децентралізацію Україна може втратити величезний курорт

Переглядів: 3 770

Адміністративно-територіальна реформа була однією з пріоритетних та найочікуваніших в Україні. Але для багатьох регіонів реорганізація місцевого самоврядування в тому вигляді, в якому вона відбувається сьогодні, загрожує обернутися катастрофою. Так мешканці Арабатської Стрілки – одного з найбільших та найпопулярніших курортів країни, яку хочуть включити в склад крупної ОТГ із центром в Генічеську, впевнені що це поставить хрест на розвитку регіону як туристичного центру. І відчайдушно б’ють в набат, пише Юлія Ангеловська, журналіст проекту Azov.UA в ексклюзивному матеріалі для видання “Наше Місто”.

Що таке децентралізація і для чого вона потрібна

Децентралізації передбачає передачу більшої частини повноважень та фінансових ресурсів від державної влади органам місцевого самоврядування. Для цього, зокрема, українським селам, селищам та містам дали змогу формувати так звані Об’єднані територіальні громади (ОТГ) і обирати їх керівництво.

На відміну від столичних чиновників, місцева влада краще знає про проблеми свого населеного пункту і зможе швидше і ефективніше їх вирішувати, спираючись на власні ресурсні можливості, яких апріорі стане більше завдяки збільшенню надходжень до місцевого бюджету. Крім цього, громади зможуть самостійно реалізовувати масштабні інфраструктурні проекти, перетворювати на життя ідеї розвитку своїх міст і сіл привлікаючи інвестиції без узгодження з центром. Все це має привести до покращення умов життя територіальних громад.

Але перш ніж почати користуватися перевагами ОТГ, належить пройти процес її формування. На ділі більшості населених пунктів України він дається не легко – конфліктні ситуації є майже в кожному регіоні. Найгучніший скандал розгорівся на Херсонщині, весь Генічеський район, який було вирішено об’єднати в одну величезну територіальну громаду. Мешканці Арабатської Стрілки – категорично проти, з усіх сил намагаються відстояти своє право на самовизначення.

Конфлікт інтересів на Арабатській Стрілці

Згідно закону, об’єднання ОТГ має проходити на добровільній основі. Цим правом і хотіли скористатися громади розташованих на Арабатке сіл, які дуже давно декларують намір створити свою окрему громаду, але повсякчас стикаються з опором зверху. Місцевим жителям наполегливо рекомендують об’єднатися за принципом “один район – одна ОТГ”, вказуючи на ризик національної безпеки з огляду на адмінкордон з окупованим Кримом що проходить тут.

Сьогодні села Арабатської Стрілки – Генічеська Гірка, Щасливцеве, Приозерне та Стрілкове – популярні курорти, куди відпочити та оздоровитися щорічно приїздять десятки тисяч людей з усієї країни та ближнього зарубіжжя. При цьому, курорти які розвиваються: місцева влада вкладає багато зусиль та ресурсів в модернізацію існуючих та виготовлення нових інфраструктурних об’єктів. За останні роки тут виконаний благоустрій узбережжя, відкритий перший в області туристично-інформаційний центр, здійснений брендінг регіону, суттєво збільшена представленість регіону на міжнародних туристичних виставках, встановлено більше 15 туристичних веб-камер.

Створення окремої територіальної громади на косі може значно прискорити розвиток курортного регіону. Надихаючий приклад – сусіди з Присивашської громади, які створили свою ОТГ ще два роки тому визначивши розвиток туризму пріоритетним. За короткий відрізок часу їм вдалося розробити власний бренд, залучити нових інвесторів та потроїти кількість туристів, а з нею і доходи до місцевого бюджету.

Але у випадку створення єдиної для района ОТГ майбутнє Арабатської Стрілки як перспективного курортного регіону опиниться під загрозою. Справа в тому, що місцеві села хочуть об’єднати майже з 60 населеними пунктами, основою економіки більшості з яких є сільське господарство. Їх представники цілком резонно остерігаються, що потреби курорту в такому випадку будуть явно не пріоритетними.

Просувати інтереси Арабатської громади стане майже неможливо, з 36 районних депутатів представляти її будуть лише три. Очевидно, що при розподілі коштів фермери будуть в першу чергу голосувати за проекти пов’язані з сільським господарством, а не з курортно-туристичною галуззю. Вийде так, що ті хто здебільшого формують місцевий бюджет, не зможуть їм скористатися.

Остання надія на президента

Децентралізаційні пристрасті навколо Арабатської Стрілки вирують вже кілька місяців. Станом на сьогодні ситуація складається не на користь мешканців курортного краю: згідно затвердженого урядом плану формування територіальних громад Херсонщини, утворення окремої громади в межах коси не передбачено. Але здаватися вони не збираються та мають намір і надалі відстоювати свою позицію.

Більше двох тижнів тому на сайті президента України була подана електронна петиція від імені Щасливцевської сільської ради з вимогою розглянути прохання мешканців Арабатської Стрілки про створення окремої ОТГ на косі, яка втім, до цього не була опублікована. Якщо мешканцям півдня так і не вдасться достукатися до уряди та голови держави, а адміністративно-територіальна реформа відбудеться в нинішньому стані, це призведе до зупинки розвитку та загибелі цілого регіону, а українці залишаться без одного з затребуваних та перспективних напрямів пляжного відпочинку.

Один коментар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *