Децентралізація: діалог із владою в Києві

Переглядів: 1 806

Питання створення об’єднаної громади на Арабатській Стрілці обговорили у Києві.
17 січня в Києві на консультативному засіданні Міністерства розвитку громад і територій відбулося обговорення перспективних планів об’єднання територіальних громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Участь у нараді взяв і голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко. Загалом консультації щодо перспективного об’єднання відбулися вже в двадцяти регіонах з двадцяти чотирьох.
На заході були присутні сільські та міські голови, голови ОТГ, представники асоціації міст та громад України, народні депутати. І вперше за всі попередні консультативні засідання щодо децентралізації був присутній губернатор. Це безпосередньо підкреслює зацікавленість і стурбованість губернатора Херсонщини Юрія Гусєва перебігом децентралізації, який тримає на контролі бажання Щасливцевської та Стрілківської сільських рад об’єднатися в окреме ОТГ.
У своєму виступі губернатор наголошував на тому ,що не може виступати за об’єднання населених пунктів Арабатської Стрілки в окрему громаду виключно з питань безпеки, адже ми є найближчими селами до окупованої території Кримського півострова. Але остаточне рішення, як зауважив губернатор, він ще не прийняв. Тому хоче особисто завітати до Арабатської Стрілки – поспілкуватися з мешканцями громади та почути спільне ставлення до цього питання.
Також губернатор ставив питання про несвоєчасне (пізнє) подання звернення щодо об’єднання. Але так як на цій посаді пан Гусєв працює тільки з 2019 року, то він може не знати, що Щасливцевська сільська рада ще у 2015 році, «На зорі» децентралізації, одна з перших подавала заяву, але так і не отримала висновок. І що із відповіддю при його попередниках у ХОДА затягували на місяці і з області не було жодної виїзної групи на Арабатську Стрілку щодо втілення децентралізації та зустрічі з громадою і аналізу спроможності громади.
У свою чергу, Віктор Плохушко у своїй доповіді наголосив на тому, що створення ОТГ на Арабатській Стрілці повністю відповідає законодавству щодо децентралізації і дотримані всі задані відповідним законом показники: а саме: кількість дітей дошкільного та шкільного віку, кількість населення майбутньої об’єднаної громади та площа її території, економічна спроможність.
За створення громади на Арабатській Стрілці виступили і представники асоціації міст і громад України, які впродовж зустрічі наголошували на тому , що об’єднувати весь Генічеський район в одну громаду не правильно, адже це буде величезна територія. Вони пропонували поділити його на три громади: північну частину із центром у Риково, другу – із центром у Генічеську, і третю – окремо Арабатську Стрілку. Тому запропонували переглянути це питання і надати Арабатській Стрілці можливість об’єднатися в окреме спроможне ОТГ. Також вказали на те, що буде доречним центр майбутньої окремої громади на Арабатській Стрілці зробити саме в с. Щасливцеве. В такому разі Асоціації приєднаються до підтримки варіанта окремого ОТГ .
Повертаючись до обіцянки губернатора Юрія Гусєва зустрітися із громадами Арабатської Стрілки, ми бачимо, що очікується конструктивний діалог.

І це буде гарним прикладом приближення влади до народу для інших чиновників.

P.S Про дату, час і місце проведення зустрічі з губернатором Херсонської області Юрієм Гусєвим, якщо така дійсно відбудеться, проінформуємо заздалегідь.


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *