У селі Щасливцеве вшанували пам’ять Номана Челебіджихана

Переглядів: 1 313

22 лютого у Щасливцевському будинку культури відбувся районний захід, присвячений 101-річниці від дня загибелі Номана Челебіджихана – першого голови уряду Кримської народної республіки, проголошеної в 1917 році, та першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі і Білорусі, одного з організаторів першого Курултаю.
В цей день у сільському будинку культури відкрилась творча виставка, яку створили художники та майстри декоративно-ужиткового мистецтва Генічеського району.
Вікторія Сухорукова, начальник відділу культури Генічеської РДА, художники Володимир Шпак та Сергій Григор’єв розповідали про історичну та сучасну долі кримськотатарського народу та про наших митців, які змогли відобразити історію життя Номана Челебіджихана через творчі роботи та малюнки за тематикою «Крим кінця 19 – початку 20 сторіччя».
Тож, 12 майстрів представили для огляду 31 роботу з різної техніки виконання. Це художники з Генічеська Володимир Шпак, Сергій Григор’єв та Анжела Коренкова, а також Надія Ліхачова (с.Чонгар), Аваєва Ельвіра (с.Стрілкове), Саттарова Вадє, Гринюк Оксана (смт. Рикове), Сєітвєлієва Сусанна (с.Щасливцеве).
Зі своїми творчими роботами присутніх ознайомили діти Новоолексіївської ЗОШ №1: Барієва Ельвіза (4-А клас), Зейтуллаєва Мавіле (3-А клас), Зейтуллаєва Феріде (2-Г клас), Харачих Ельвіра (6-А клас). Всі вони займаються у гуртку «Моделювання іграшок-сувенірів» Генічеської районної станції юних техніків (керівник Анжеліка Рябінська).
Ця виставка визвала зацікавленість як у мешканців села, так і у гостей, які приїхали на захід.
Присутні мали змогу також ознайомитися з друкованими матеріалами, які були представлені Щасливцевською сільською бібліотекою на тематичній полиці.
На захід були запрошені Олексій Сищенко, перший заступник голови Генічеської райдержадміністрації, Гульнара Бекірова, заступник голови Генічеської райдержадміністрації, Ольга Бородіна, заступник Щасливцевського сільського голови з питань діяльності виконкому, Ленур Люманов, голова Херсонського регіонального меджлісу кримських татар, Олександр Галицький, Партизанський селищний голова і Галина Коваль, Чонгарський сільський голова.
Також на заході виступили творчі колективи та окремі виконавці: народний ансамбль барабанщиків «Атеш» (керівник Рамазан Куртбедінов) та солістка Майє Лукашук (Щасливцевський СБК), ансамбль скрипалів «Гонджелєр» (керівник Селіме Кешфедінова, Риковська ШЕВ), ансамбль кримськотатарського народного танцю «Сельсебіль» (керівник Сусана Ізмайлова, сільський клуб с.Генічеська Гірка) та читці Ліля Муртазаєва, Мєрзіє Тохлу, учениці 10 класу Новоолексіївської ЗОШ №1.
За традицією, проведено невеликий турнір з національної боротьби “Куреш”. Вихованці клубу «Арабат» (тренер Дамір Шаймарданов) продемонстрували справжні бійцівські якості.
У турнірі змагалися діти вагової категорії від 35 кг до 46 кг.
Призерами у категорії до 35 кг стали:
І місце: Сєітвєлієв Ельдар – с. Щасливцеве,
ІІ місце: Самойленко Суфьєн – с. Стрілкове,
ІІІ місце: Клебо Михаїл,Наконечний Марк с. Щасливцеве.
У категорії до 46 кг призові міста посіли хлопці з села Стрілкового:
І місце: Сулейманов Іслям- с. Стрілкове,
ІІ місце: Сенченко Дмитро – с. Стрілкове,
ІІІ місце: Сенченко Едуард, Григорьєв Єгор – с. Стрілкове.
По закінченню учасники отримали сувеніри на згадку.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *