На турнір із дзюдо пам’яті Героїв Небесної Сотні у Щасливцеве приїхали родичі загиблих Героїв

Переглядів: 2 504

23 лютого в Щасливцеве відбувся VI-й,  вже  традиційний, турнір із дзюдо пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цього року на турнір з Києва  приїхали  родичі загиблих Героїв та інші почесні гості.

Церемонію відкриття турніру підготували і провели працівники Щасливцевського сільського будинку культури під керівництвом Азіза і Сусанни Сєітвєлієвих, які завжди беруть активну участь у проведенні всіх наших заходів.

Зі словами привітання та настанови до юних спортсменів звернувся сільський голова Віктор Плохушко, особиста увага і турбота якого є запорукою успішної діяльності клубу дзюдо “Арабат”.

Цього року наш турнір приймав почесних гостей з Києва, які, незважаючи на негоду, прибули до нас на Арабатську Стрілку для участі в заході з нагоди 5-ї річниці Майдану. Це – співробітниця музею Революції Гідності Ольга Сало, письменниця Світлана Терейковська і родичі загиблих Героїв: Олена Санникова і Уляна – бабуся і сестричка Дмитра Максимова , Ігор Кульчицький – син загиблого Володимира, Наталка Бойків та Зоя Сидорчук – дружини загиблих Героїв Володимира та Юрія.

Гості з Києва також взяли участь в офіційній частині заходу. Наталка Бойків зазначила, что розчулена і зворушена виступом діток – маленьких патріотів, їх щирості . Відзначила, що на Півдні патріотами бути набагато важче, ніж у Львові, тому дуже вдячна за пам’ять про Небесну Сотню.

Волонтерка і письменниця Світлана Терейковська розповіла про героїчну смерть дзюдоїста Дмитра Максимова, поділилась улюбленим словом Дмитра: “ханаміті” (дорога квітів, або шлях оновлення), про те, як востаннє вшановували його на Майдані, подякувала юним спортсменам за пам’ять і побажала успіху в змаганнях. Сестричка Дмитра Уляна розповіла про його мрію на наступних міжнародних змаганнях після бронзи здобути золото. І він його отримав. Отримав наразі Золоту Зірку Героя України.

Завідуюча відділеням інформації Національного музею Революції Гідности Ольга Сало розповіла про роботу музею з увічнення пам’яті Героїв, також відзначила, що такі заходи – це жива пам’ять, яка цінніше експозицій та експонатів, і подарувала книги про історію України, про спогади очевидців подій революції та запросила дітей до Києва.

По завершенню офіційної частини розпочалися спортивні змагання із дзюдо між хлопчиками 2010-2011 р.н. та 2008-2009р.н., в якіх взяли участь 60 юних борців Генічеського району (тренери – Р.Дюкар, В.Фіщук та Д.Шаймарданов) і м. Мелітополь (тренери – С. Вульчіц та В. Семченко). Поєдинки проходили на сцені теплого затишного глядацького залу, в іншому куточку котрого діти мали змогу і розім’ятись і побешкетувати, адже вони ж діти.

Медичний супровід забезпечили співробітники станції “Швидка допомога” за дорученням районного керівництва. У нещодавно відкритому арт-кафе можна було замовити смачну запашну каву, що було дуже доречно і користувалося великим попитом.

Водночас юні борці демонструвалі свої навички, техніку боротьби і волю до перемоги. Не обішлося і без сліз від поразки. І, як завжди, група підтримки з Мелітополя була найбільш згуртована і активна, що надавало сил юним гостям турніру. Обидві команди гостей за підсумками змагань завоювали чимало спортивних трофеїв. Всі призери були нагороджені медалями та грамотами, а чемпіони отримали ще й пам’ятні статуетки.

У Запорізьку область відвезли чотири нагороди за перше місце, це Огарков Іван (23кг), Гузев Микита (30 кг), Тейванов Роман (34 кг) і Застрожніков Тимофій (42 кг).

Але найуспішнішими, і це відбилося у командному заліку, були хлопці з ГРК ДЮСШ, які займаються в м. Генічеську та с. Рикове. Вони мають 6 (!) чемпіонів, ними стали Лобач Ілля (20кг), Мемедінов Едем (29 кг), Олару Данило (35кг), Циба Олександр (38кг), Батюх Степан (42кг) і Мадінов Юсуф (46кг). У скарбничку цієї команди було додано ще 3 срібних та 5 бронзових медалей.

Спортсмени нашого клубу “Арабат” посіли 2 перших місця, це Гафаров Марлен (20 кг) і Пахомов Микола (26 кг), обидва – стрілковчани. Другі місця у хлопців зі Щаслівцеве – Ібраімова Таїра, Клеби Михайла і Удовицького Олега зі Стрілкового. Треті місця зайняли Семілєтов Діма, Сеїтвелієв Ельдар і Наконечний Марк зі Щасливцеве і три борця зі  Стрілкового- Кукол Сева, Компанієць Єгор і Тєряєв Олексій.

Після нагородження призерів гостям з Києва також були вручені пам’ятні статуетки. Письменниця і волонтерка Світлана Терейковська подарувала кожній команді учасників по примірнику своєї першої книги-трилогії “Небесна Сотня. Жіттєписи”. А Ігор Кульчицький від імені своєї Громадської організації вручив борцям комплект татамі  “Ластівчине гніздо” для спортсменів і 2 дитячі килимки з аплікацією для дитсадочків. Ну, а сільський голова Віктор Плохушко із запрошенням стати постійними гостями Арабатської Стрілки вручив киянам сувеніри на пам’ять. Приємно, коли заходи проводяться в такій чудовій атмосфері, без пафосу і не задля “галочки”, а щиро і від душі. Гості турніру висловили подяку за гостинність і пообіцяли на майбутнє плідно співпрацювати у плані патріотичного виховання юного покоління.

Олена СТЕПОВА

Один коментар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *