Рарітетний державний акт на землю вражає величезним розміром

Переглядів: 2 632

Ось такий акт на вічне користування землею видавали колись сільськогосподарським артілям більше півстоліття потому! Цей державний акт був виданий у 1953 році колгоспу с.Щасливцеве «Арабатський» (ще раніше він був ім.Сталіна) Джанкойським виконавчим комітетом районної ради депутатів трудящихся (адміністративно до Херсонської області північна частина Стрілки була передана 3 березня 1955 року).

Документ вражає своїм величезним розміром – 54 х 38 см, який, мабуть, мав підкреслювати його важливість.

Цікаво, що в ньому говорилось, що: “сокращение земель (выделенных сельхозартели) не допускается, а допускается лишь их увеличение – за счет свободных земель государственного фонда, либо за счет излишних земель, занимаемых единоличниками с тем, чтобы никакая чересполосица при этом не допускалась”. 

Щоправда, дотриматися цього не вдалося, і у цьому ж акті на останній сторінці ми бачимо запис, що землі колгоспу такі були зменшені за рахунок передачі їх у 60-ті роки різним землекористувачам (переважно заводам та комбінатам) під будівніцтво пансіонатів. 

Піввіковий держакт на «вічне користування землею»  сьогодні, звісно, ніякої юридичної сили не має, нема вже і того колгоспу, зате він вельми цікавий з історичної точки зору.

Рарітет знайшли співробітники сільради недавно, розбираючи старі архівні документи. Він буде зберігатися в музеї села для історії.

Юлія ПЛОХУШКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *