Будемо йти шляхом катастрофи???

Переглядів: 2 499

Співавтор децентралізації Анатолій Ткачук назвав створення у Генічеському районі однією ОТГ катастрофою .

За останні кілька діб вийшла ціла низка статей про процес можливого об’єднання на території Генічеського району. Скоріш за все, це пов’язано з тим, що до кінця травня 2020 року Уряд має поставити крапку на першому етапі реформи децентралізації, затвердивши перспективні плани областей і кордонів об’єднаних територіальних громад. Але, як ми можемо бачити, ці статті дуже різняться та протирічать одна одній.
Як наприклад, стаття  в якій директор з розвитку Інституту громадського суспільства та один з авторів децентралізації Анатолій Ткачук висловився дуже чітко: “Генічеська ОТГ створюється в складі всього Генічеського району, а це 3000 кв.км та майже 60 тисяч населення . І якщо подивитися на мапу району, можна побачити, що вся північна частина слабко заселена, дуже віддалена від м. Генічеськ. Мало того, що це прикордонна територія в особливих умовах, так до того ж етнічний і мовний склади різних частин району різняться”.
Кажучи про ситуацію на Херсонщині , Анатолій Ткачук  відмітив , що найгірший варіант  –  створення Генічеської  ОТГ: ” «Створення  ОТГ площею більше  3 тис. кв.км і населенням близько  60-ти тисяч осіб – це катастрофа. Такі параметри абсолютно несприятливі  для однієї ОТГ». Докладніше тут 
Тож, маючи таку змістовну аналітичну рекомендацію від “праотца” децентралізації, здається, все ясно як білий день: “Арабатська Стрілка має стати окремою ОТГ “. Але нажаль сьогодні ми бачимо , що засновників української децентралізації Анатолія Ткачука та Юрія Ганущака остаточно відсунули від впливу на хід реформи і прийняття рішень.
А ось і інша стаття  де йде мова про неможливість надання Арабатській Стрілці створення окремої ОТГ через національну безпеку. Але, правду кажучи, заяви в ній дуже хиткі ,адже мають звичку змінюватися спираючись, можливо, на пориви політичного вітру чи тощо. Адже створені громади на лінії розмежування у Донецькій і Луганській області, а у нас ображають людей натякаючи на їх неблагонадійність.
Як заявили під час онлайн -прес- конференції заступники міністра розвитку громад на території України В’ячеслав Негода та Віталій Безгін : “Проведення в Генічеському районі адміністративно – територіальної реформи в форматі “один район – одна ОТГ” – єдиний можливий варіант для цієї території”.
Цікаво те , що це повністю протилежить заяві того самого В’ячеслава Негоди , якій ще в березні на засіданні робочої групи при Кабінеті Міністрів України щодо розгляду перспективних планів, за участі представників ОДА, Асоціацій міст України та органів місцевого самоврядування, де був присутній і голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко, не підтримав пропозицію Народного депутата Володимира Іванова, щодо створення однієї ОТГ на території всього Генічеського району, та заявив що громади територією більше за 1000 кв.км створюватися на території України не будуть , бо це не є сприятливим для їх майбутнього розвитку та процвітання.
Тож що саме впливає на постійну зміну рішення посадовців щодо долі Арабатської Стрілки та її місця в Генічеському районі? Чи за писаними критеріями та методиками об’єднуватимуться громади, якщо навіть засновники протирічать як один одному ,так і самі собі? Та головне, що посадовці не хочуть враховувати найважливіше – думку мешканців громад , які сьогодні змушені всіма законними методами доводити свою правоту в питанні законності створення окремої ОТГ на Арабатській Стрілці в складі Щасливцевської та Стрілківської сільських рад.
І ці протиріччя не стосуються якихось дрібниць, від думки цих посадовців залежить майбутнє людей, їх доля, і деяким громадам може просто не пощастить. Тому багато громад, як і наша, на місцях бачать все це і відстоюють своє  право на добровільне об’єднання , яке стримується маніпулятивними та протиричівими доводами в угоду політичній ситуації, коли думають лише про вибори і як набрати на них більшість, а не про майбутнє людей.
Тож, будемо йти шляхом катастрофи чи все ж таки успіху?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *