Щасливцевська сільська рада підтримує Всеукраїнську Асоціацію ОМС “Асоціація міст України”

Переглядів: 2 044

27 грудня 2019 року Президент  України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради України оновлений текст проекту Закону ” Про внесення змін до Конституції України” № 2598 на зміну тексту від 13 грудня 2019 року. Асоціація міст України категорічно не підтримує цей законопроект, оскільки оновлений текст було підготовлено без залучення органів місцевого самоврядування, а пропоновані зміни до Конституції не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування.
Щасливцевська сільська рада підтримує позицію Всеукраїнської Асоціації ОМС “Асоціація міст України”,  щодо відхилення законопроекту № 2598 прийняття якого загрожує “консервацією” на довгий період шкідливих для місцевої демократії положень. Адже процедура внесення змін до Конституції України не передбачає правок після першого голосування та перегляду прийнятих змін протягом п’яти років, зміни до Конституції України, щодо децентралізації – демонтаж автономії місцевого самоврядування.

Префект як інструмент тиску на місцеве самоврядування, усунення громад від вирішення питань місцевого значення, що є загрозою для місцевої демократії. Зменшення фінансових гарантій місцевого самоврядування, що веде до обнулення здобутків бюджетної децентралізації. Передбачає урізання повноважень голів громад: голова громади втрачає право головувати на засіданнях ради, а також очікувано підписувати та накладати вето на рішення. Невизначеність повноважень окружних рад та підпорядкування їм міст і ОТГ дозволить передавати повноваження органів місцевого самоврядування базового рівня на рівень окружних рад. Зменшення повноважень органів місцевого самоврядування базового рівня може створювати конфлікти між окружними радами та радами міст і ОТГ.

Щасливцевська сільська рада приймаючи до уваги існуючу економічну,політичну ситуацію в державі пропонує законотворцям створити більш реальні пропозиції, щодо децентралізації влади. І робити це виключно з залученням органів місцевого самоврядування, їх асоціацій та експертного середовища, ще раз наголошуючи на тому, що Щасливцевська сільська рада приєднується до вимог Всеукраїнської Асоціації ОМС “Асоціація міст України”

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *