Чи дадуть скористатися громадам Щасливцевської та Стрілківської сільських рад своїм законним правом на добровільне об’єднання?

Переглядів: 1 897

Заступник голови Херсонської облдерж­адміністрації Дмитро Бутрій в інтерв’ю виданню “Новий День” розповів про бачення облдержадміністрації подальшого проведення децентралізації на Херсонщині. Зокрема, порадив Арабатській Стрілці залишатися у складі  Генічеської ОТГ (за принципом “один район – одна громада”), зазначивши сумнів щодо її економічної спроможності. Публікуємо фрагмент цього інтерв’ю, де йдеться про Арабатську Стрілку:

— Деякі посадовці з Арабатської Стрілки Генічеського району скаржилися на неможливість утворення у них власної ОТГ через страх перед «кримськотатарським фактором». Нібито через це процес утворення на базі Щасливцевської та Стрілківської сільрад об’єд­наної громади зупинився. Це справді так?

— Дійсно, коли вказані сільради ініціювали створення ОТГ, – відповідає Д.Бутрій (прим.arabat-rada.gov.ua), – виникли побоювання через розташування цієї об’єднаної громади на межі з тимчасово окупованим Кримом. А це вже відноситься до питання національної безпеки, і не враховувати його ми не могли. Про суто «кримськотатарський фактор» тут не йдеться, адже кримських татар більше проживає не на Арабатській Стрілці, а в Новоолексіївці.

І Стрілковому, і Щасливцевому треба орієнтуватися на чіткий порядок цифр. Вони бачать море, санаторії, бази відпочинку і впевнені, що завтра теж будуть багаті й щасливі. Однак якщо врахувати інфраструктуру, медичні та освітні заклади, то розрахунки виходять не на користь пропозиції утворити на Арабатській Стрілці ОТГ. А якщо додати сюди питання функціонування приватних готелів, оподаткування суб’єктів господарювання, то виникають сумніви, що Щасливцеве і Стрілкове взагалі самотужки зможуть з усім цим впоратися. Тому я б радив їм залишитись у складі Генічеської ОТГ.

Якщо брати весь Генічеський ра­йон у цілому, то створення ОТГ тут не відповідає вимогам щодо відстані між населеними пунктами і центром громади. Проте розділяти степову і прибережну зони району ми вважаємо недоцільним. Економічно ефективно вони могли б існувати разом.” (“НД”, 18 вересня)

Самі ж громади Арабатської Стрілки вважають таке об’єднання неперспективним для свого розвитку і бажають створити власну ОТГ. Відповідні рішення після громадських обговорень були прийняті сільськими радами ще у 2015 році і підтверджені у 2019 році.

Об’єднання Щасливцевської та Стрілківської сільських рад в одну ОТГ відповідає усім вимогам Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Всі норми, які стосуються фінансової спроможності майбутньої об’єднаної громади, методичних нюансів об’єднання та законності витримано. Ще у 2016 році було отримано листа від Кабінету Міністрів України про те, що наш позитивний висновок знаходиться на погодженні у Херсонській ОДА. Але тоді Стрілківська сільська рада взяла “відстрочку” у проведенні перших виборів.

Цього року наміри об’єднання знову ініціюються обома сільрадами. Плюси очевидні: це збільшення бюджету громади, а отже, більші можливості розвитку інфраструктури Арабатської Стрілки як сучасного морського та бальнеологічного курорту. У випадку ж створення одної ОТГ у Генічеському районі або приєднання нас до Генічеська, про все це можна буде забути. Адже бюджет запропанованої громади за принципом “один район – одна громада” буде розподілятися у Генічеську і братися до уваги будуть в першу чергу ніяк не проблеми Арабатської Стрілки, а в першу чергу  сел району та міста. Без вкладання ж коштів в наш розвиток ми станемо неспроможні конкурувати з такими курортами, як, наприклад, Кирилівка чи Коблево, де вже створені ОТГ, і які із своїми фінансовими можливостями швидкими темпами йдуть уперед.

За останні роки Арабатська Стрілка зробила багато, щоб стати гідним курортом не тільки вітчизняного рівня, ми стали одним з масових курортів Херсонщини, який приймає до 1 млн.туристів, але навіщо цей розвиток зупиняти? Невже облдержадміністрація дійсно не хоче мати на Херсонщині гідний курорт на Азовському морі, давши громадам Арабатської Стрілки об’єднатися?  Кошти з Арабатської Стрілки якогось глобального розвитку району не дадуть, а ось розвиток курорту при такому підході зупиниться.

Тож, на сьогодні стоїть важливе питання перед мешканцями Арабатської Стрілки:  чи скористаються громади сел Щасливцеве, Генічеська Гірка, селище Приозерне та Стрілкове своїм законним правом на добровільне об’єднання заради майбутнього добробуту одного з основних курортів Херсонщини?

До речі, згідно вищезгаданого закону (ст.2), об’єднання громад має відбуватися на принципах економічної ефективності, добровільності, прозорості та державної підтримки, а не нав’язування моделі ОТГ “зверху”. До того ж, варіант  об’єднання  “один район – одна громада” ким підтримується,  якщо в районі з цього приводу не має єдиної думки і жодних обговорень серед громад не проводилось?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *