У селі Щасливцеве відбувся захід, присвячений 75-й річниці визволення Арабатської Стрілки від фашистських загарбників

Переглядів: 1 958

75 років тому, 11 квітня 1944 року, була визволена Арабатська Стрілка від фашистських загарбників.
У вересні 1941 року за рішенням Військової ради Чорноморського флоту для захисту північного проходу у Крим у кінці серпня 1941 року була створена 127 батарея, яка ввійшла в окремий Чонгарський артилерійський дивізіон морської батареї.
За тиждень укомплектували особистий склад батареї, який було відправлено на Арабатську Стрілку, де вже знаходилась позиція батареї під керівництвом майора інженерної служби Арчіла Вікторовича Геловані. А також для формування підрозділу, до складу якого ввійшли краснофлотці, старшини і офіцери запасу. Був визваний у Політкерівництво флоту Вейцман Наум Ісакович, якого призначили комісаром 127-батареї, а Василя Назаровича Ковшова – командиром вогневого взводу.
16,17,18 вересня 1941 року на Арабатській Стрілці велися жорстокі бої. Німці намагалися прорватись на південь, до Криму і Керчі, і 127- морська батарея під командуванням лейтенанта Василя Назаровича Ковшова захищала цей невеличкий плацдарм. Артилеристи 127 – морської батареї вистояли у тридобових боях і не пропустили фашистів у тил 51 армії, яка обороняла Крим.
На честь одного з героїв, які захищали Арабатську Стрілку, названа вулиця села Щасливцеве. Рамазан Кузнецов загинув героєм, захищаючи нашу рідну землю.
Зараз залишився в живих єдиний воїн-артилерист 127 батареї Макаров Іван Степанович, який кожного року приїздить до нас на святкування Дня Перемоги.


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *