Дикі тюльпани – ще одна унікальність Арабатської Стрілки

Переглядів: 4 010

«Намалюй тюльпан. Збережи природу»- акція, яку провела Щасливцевська сільська рада 10 квітня.

Сьогодні на острів Папанін висадився майже десант художників, щоб відобразити рідкісне видовище – масове цвітіння тюльпана Шренка на схилах Сиваша. Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко організував цю акцію під назвою «Намалюй тюльпан. Збережи природу ». Її ідея в залученні уваги громадськості до проблем збереження природи, особливо рідкісних, зникаючих видів рослин. А тюльпан Шренка, який цвіте в цю пору, і який ми бачимо на фото, саме такий. Він занесений до Червоної Книги України та є родоначальників садових тюльпанів. Так що, рвати цю красу – ні-ні! А ось малювати, фотографувати – будь ласка! Художники з Генічеська акцію сприйняли «на ура», разом з нами були: Анжела Коренкова, Сергій Григор’єв, Віталій Піхуля, Лілія Конєва, Володимир Шпак, Олександра Чубар, фотохудожник Олександр Прихненко і місцева майстриня Ганна Щічко.

Наша невеличка подорож почалася з поїздки на мікроавтобусі у компанії водія Едема Німетули до причалу у селищі Приозерне, звідки до острова ми вже дісталися катером.

Отже, подолавши сиваські хвилі – а перевозив нас вправно на своєму катері Павло Гайслер, житель с.Генічеська Гірка, – ми на острові. Перед нами розкинувся безлюдний простір. Запах полину, змішаний з іншим запахом різнотрав’я, кружляє голову. Щебет птахів – гучний, тішить слух і дарує спокій. І ось вони – червоними і жовтими вогниками на схилі Сиваша тюльпани. В їх крихкості відчувається вічність. Адже тільки подумати – саме такими ж їх бачили кочові народи сотні років назад. А тепер можемо насолоджуватися ними ми.  

Ми довго підбирали підходящий день, але погода – як жінка, примхлива. І легка ранкова похмурість переросла в післяобідній дрібний дощ.

Втім, це не зіпсувало вражень і задумів, художники встигли зробити етюди. Їм тут настільки сподобалося, що навіть запропонували сільському голові зробити на острові щось на зразок хутора для художників, таке тут велике поле для творчості!

Та й саме перебування на острові, і навіть їзда на катері для багатьох були вперше (а про переїзд по острову на УАЗіку та в причепі до нього взагалі мовчу, бо то окрема кумедна історія). Тому день був багатий на враження.

Але, як то кажуть, одними враженнями ситий не будеш. І тут же, в польових умовах, на багатті, смачний обід для всіх приготували подружжя Разіє та Сергій Самофалови, жителі Щасливцеве.

Малювали б і фотографували ми б, напевно, до темна. Але поквапив нас почати збиратися додому дощик. А так як шлях лежав через Сиваш, то вирішили не випробовувати погоду.

Їхали ми з Папаніна задоволені тим, як минув день. І, можливо, сьогоднішні етюди надихнуть надалі художників написати картини з цим чудовим видом – поєднанням квітів і Сиваша. Адже все це теж Арабатська Стрілка.

P.S. Велике прохання! Нерідко помічаю, що після публікацій про рідкісні рослини на Арабатській Стрілці, в соцмережах з’являються фото, де люди, побувавши в описуваних місцях, тримають ці самі рослини зірваними в руках. Але тільки уявіть – перше цвітіння тюльпану Шренка починається лише через 6-7 років після проростання насіння, і тільки один раз за період життя цибулини! Залиште їх рости, щоб їх могли побачити і отримати таке ж задоволення і ваші діти, онуки!

Краще просто сфотографуйте їх, або намалюйте, як це робили сьогодні ми. Бережіть природу.

Юлія ПЛОХУШКО

Фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *