Що робити замість спалювання листя: 7 порад

Переглядів: 2 419

Традиційно люди згрібають опале листя та спалюють його, не замислюючись, як це  шкодить  здоров’ю та довкіллю.  Лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох: це забруднює повітря, воду та ґрунт, через це зникають певні види тварин.

До того ж, спалювати листя  забороняє законодавство, а адміністративний кодекс передбачає за це покарання у вигляді штрафу. Його розмір – від 340 до 1700 грн.

Та незважаючи на все це, люди продовжують масово палити.

Яка ж є альтернатива позбавлення зібраного  листя?   Ось кілька порад щодо вирішення цієї проблеми.

1. Зробіть листовий перегній. Це чудовий засіб поліпшення грунту, хороша мульча і підкислювач для вирощування рослин-ацидофілов.

2. Розкидайте вологі листя на вільних ділянках ґрунту. Вони будуть природною мульчею, яка зупинить ріст бур’янів, вивітрювання ґрунту і вимивання з неї мінеральних речовин. Навесні перепріле листя потрібно буде зібрати граблями, або перекопати з грунтом.

3. Використовуйте листя для компосту. Частина опалого листя, попередньо подрібнивши, додайте до компостної купи, особливо якщо ви вже заклали туди у великій кількості зелені садові та овочеві відходи. Листя стануть грубим матеріалом, який урівноважить в компості зелені відходи.

4. Застосовуйте сухе листя як утеплюючий і теплоізолюючий матеріал для укриття на зимовий період гортензії, троянди та інших чагарників, які бояться морозів.

5. Застосуйте ефективний спосіб прибирання листя з газону. З настанням сухої погоди пройдіться по ним газонокосаркою, попередньо знявши кошик. Подрібнені листя залишиться на траві, і незабаром просто розчиниться в грунті галявини, при цьому поліпшивши його складу.

6. Опале листя листопадних дерев подрібніть і перемішайте з однорічними бур’янами. У бур’янів видаліть коріння, квіти і насіння. Покладіть суміш у пластиковий пакет і поставте для компостування. Час від часу струшуйте пакет або перемішуйте його вміст. Коли розкладання закінчиться, ви отримаєте хороший дрібний грунт для вирощування кімнатних рослин і розсади.

7. Порада для гарного настрою – використовуйте опале листя для декору. Зберіть найбільш оригінальні і красиві листя і зробіть з них осінні декоративні композиції, також їх можна використовувати для занять з дітьми.

Джерело 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *