Краса озера Сиваш

Переглядів: 1 406

Озеро Сиваш – це унікальне озеро, яке славиться своїми цілющими властивостями далеко за межами України.
Його назва перекладається з кримськотатарського як «грязь». Чере специфічний склад води Сиваша і наявність у ньому різних водоростей, при високому прогріванні вода починає видавати сильний запах гнилі. Так з’явилася назва Гниле море.
Знаходиться Сиваш із західної сторони Азовського моря і відокремлюється від нього Арабатською Стрілкою.
З Азовським морем озеро з’єднується Генічеською протокою і протокою Промоїна. Від Чорного моря відокремлено вузьким Перекопським перешийком. А Чонгарський півострів розділяє затоку на східну і західну частини.
За даними Вікіпедії, дно Сивашу вкрите потужним шаром мулу завтовшки місцями до 10 — 15м. Солоність – від 22 % (на півночі) до 87 % (на півдні).
Величезне за площею озеро – а точніше, система мілководних заток – займає більше 2500 квадратних кілометрів. Глибина водойми в основному – від 0,5 до 1 метра. Через мілководдя води Сивашу випаровуються, залишаючи численні мінерали, своєрідний концентрат корисних речовин, наприклад, калій, магній, бром і натрій.
Територія озера складається з десятка заток, береги яких влітку покриті сіллю.
Унікальна сіль Сиваша цінується з давніх часів. Колись її везли в Єгипет і Японію. Сьогодні використовують для лікування шкірних і опорно-рухових захворювань, в косметології та у виготовленні добрив, повідомляє IGotoWorld.com.
По озеру Сиваш є можливість замовити туристичну екскурсію і самостійно розглянути всю красу озера.
Тимур Аджибіляков

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *