Щоб комарі-«кусаки» не зіпсували відпочинок

Переглядів: 1 972

Територія Арабатської стрілки з її теплим морем, джерелами, сприятливим кліматом є привабливою не лише для відпочиваючих, а й для… комарів. Останні, своєю надмірною «увагою» до людей, з легкістю можуть звести нанівець все задоволення від бажаного відпочинку, залишивши вкрай незадоволеними як відпочиваючих, так і їх гостинних хазяїв.
В комплексі фауни кровосисних комарів Арабатської стрілки, першість за чисельністю впевнено очолюють комарі роду Aedes (інша їх назва – «кусаки» – говорить сама за себе).
Ворога потрібно знати в обличчя! Тому зупинюсь на особливостях екології даного роду комарів.
Комарі Aedes відносяться до довгожителів серед собі подібних, тривалість їх життя сягає до 4 місяців, тоді, як представники інших родів живуть в 2-2,5 рази менше.
В пошуках здобичі, Aedes може долати відстані до 30 км (інші – до 5 км).
При високій чисельності нападають не лише зранку та ввечері, а впродовж всього світлового дня, на те вони й «кусаки»!
Зимують дані комарі на стадії яйця. Самиці відкладають яйця на вологий ґрунт по урізу води різних, а зазвичай тимчасових (понижені місця рельєфу, калюжі та інше), водойм. Характерною особливістю Aedes є і те, що для розвитку личинок підходять не лише прісні водоймища, а й солоні та солонуваті. Сформовані яйця зберігають свою життєдіяльність до 3 років! Вони чекають сприятливих умов (дощ, підняття рівня води, оптимальна температура) і дочекавшись, личинки виходять з яйця вже через декілька годин, а через 10-12 днів відбувається виліт дорослих комарів.
Після вильоту деякий час Aedes знаходяться на рослинності поруч з місцем виплоду. Відбувається перша, а для самців і остання, в їх житті «трапеза» у вигляді нектару та рослинних соків. Хітиновий покрив твердіє, у комарів відбувається «роїння», після чого самці гинуть, а самки розлітаються у пошуках здобичі.
Все життя самки кровосисного комара складається з рефлекторно-інстинктивних дій: пошук здобичі – переварювання крові – дозрівання яєць – пошук водойми. І так по колу…Восени всі самиці Aedes гинуть.
Комарі завдають «шкоди» не лише своїми чисельними покусами, вони ще й є переносниками збудників таких інфекційних та паразитарних захворювань як дирофіляриозу, малярії, жовтої лихоманки, лихоманки Денге, Західного Нілу, Зіка, туляремії.
Більше корисної інформації щодо комарів та інших небезпечних членистоногих ви можете знайти на сайті – dezsnab.com.ua
Знизити чисельність комарів можливо лише при комплексному підході, який включає в себе проведення гідротехнічних та винищувальних заходів.
До перших відноситься: благоустрій водойм (поглиблення берегової лінії, розчистка від водоростей, покіс берегової рослинності), засипка тимчасових водоймищ, монтаж дренажної системи, ревізія систем водопостачання та каналізації.
До винищувальних заходів – обробка водойм (деларвація) для знищення личинок комарів та обробка берегової рослинності (дезінсекція) для знищення імаго (дорослих форм). Головне – не спізнитись з початком!
На території Щасливцевської сільської ради згідно ентомологічних показників дезінсекцію планується провести на початку травня.
Всім бажаю міцного здоров’я та гарного відпочинку!
Євген ЧЕБОТОК, біолог ПП «Дезснаб»

На фото: Aedes caspius, один з наймасовіших видів комарів на території Арабатської стрілки

Один коментар

  1. По большому счету все конечно так, но есть очень важный момент. Например, обработка от комаров эффективна только в течении одного двух месяцев. Далее требуется повторная обработка. С мая по сентябрь проводиться в среднем три обработки по все площади. От этого надо отталкиваться!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *