День Перемоги у с. Щасливцеве: рокам ніколи пам’яті не стерти

Переглядів: 1 675

Святкування 73-річниці Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у с. Щасливцеве розпочалося зі святкової ходи мешканців села по центральній вулиці. Із квітами, прапорами, під гру барабанщиків, школярі та дорослі пройшли святковою колонною до парку, де відбувся мітинг-реквієм та концерт.


Ветеранів та учасників війни залишилося в живих у наші дні одиниці.
«Роки минають, уходять люди та залишається пам’ять. Давайте пам’ятати тих, хто вже ніколи не прийде відсвяткувати з нами цей день», – відмітила Людмила Остапчук, голова сільської спілки ветеранів.
Загиблих у Другій світовій війні вшанували хвилиною мовчання.
Оплесками зустріли присутні ветерана Івана Макарова, який у 1941 році у складі 127 морської батареї Черноморського флоту захищав Арабатську Стрілку від натиску фашистів. Він живе у Запоріжжі, але на 9 Травня завжди прагне приїхати саме до с.Щасливцеве. Між тим, дідусю вже…98 років! І хоча він пересувається на інвалідній колясці, не може без сторонньої помочі, та він сповнений життям, планами і пише вірші!


«Я воевал здесь заряжающим орудие…И это место мне дорого…Я рад всех вас видеть, и что у вас все хорошо, – сказал Иван Макаров. – И сегодня меня сердце тревожило от радости, от того, что я здесь видел, ведь не был тут 1,5 года. Поздравляю вас с праздником и желаю вам жизненной дороги подлинней и много радости на ней!».


Діти у знак пошани буквально осипали почесного ветерана квітами.


Вітаючи присутніх із Днем Перемоги, Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко зазначив, що цей день один із найсвятіших. Це вираження нашої пошани до всіх, хто наближав Перемогу, та побажав усім щастя, здоров’я та мирного неба над головою.


Святковий концерт, підготовлений творчими колективами Щасливцевського будинку культури, подарував гарній настрій. Окрім вже улюблених номерів, були продемонстровані нові танці та пісні. А декламування віршів школярами – учасниками театру-мініатюр “Маска” сільського будинку культури  (керівник Олена Кобилянська) , про любов до України, про мир та війну, торкалося самого серця.

І Щасливцевська сільська рада, глядачі дякують всім керівникам та учасникам творчих колективів, та художньому керівнику СБК Сусанні Сеітвєлієвій за гідну підготовку свята.


Добре, й що прогноз погоди не збувся, і не пішов обіцяний синоптиками дощ. Тому після концерту у парку були накриті столи та присутніх пригощали смачною кашею та солодощами із чаєм. Частування дісталося усім. І за нього велика подяка директору ВПУ-27, нашому земляку, Анатолію Шведову та поварам училища.

А також тим, хто надав спонсорську допомогу на придбання продуктів – Владу Ковалю та Лілії Сейтяг`яєвій. І, звичайно ж, керівнику районного відділу МЧС Вадиму Пікулю за «польову кухню», завдяки якій каша та чай були гарячими.
На завершення урочистостей до Дня Перемоги, школярі разом із Іваном Макаровим та сільським головою Віктором Плохушко з’їздили до Генічеської Гірки, де поклали квіти до пам’ятного знаку на честь моряків-артилеристів «Пушка» та спустилися до доту.


Доречи, Іван Степанович відзначив, що цей дот – то наших солдатів. Бо коли їх батарею сюди привезли, тут був сам майор Геловані, і сам дот, як і інші вогневі позиції, вже був побудований під його керівництвом.


Отже, таким було 9 Травня у с.Щасливцеве. А завершити хочеться чотиривіршом, який сьогодні читали діти:
«Спасибі вам, сивоголові,
Вітчизни-матері сини!
Немає правди у війні,
Вона лиш в мирі та любові!».

Юлія СЛУЦЬКА
Фото Тимура АДЖИБІЛЯКОВА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *