Археологи завершили експедицію на Арабатську Стрілку

Переглядів: 1 691

У понеділок завершилася археологічна експедиція Інституту археології НАН України на Арабатську Стрілку.
Археологи провели обстеження земельних ділянок біля Генічеського озера, Зябловського озера, навколо деяких курганів у Генічеській Гірці, Щасливцеве, Приозерному та на о.Папанін.
За словами Юрія Болтрика, завідуючого відділом «Польовий комітет» Інституту археології, вони назбирали багато матеріалу, зокрема, доби пізньої бронзи, катакомбної культури. Виявили замість позначеного одного, два пункти черняхівської культури, яка є найяскравішою культурою не лише України, а й усієї Східної Європи римського часу.
Знайшли поодинокі залишки кераміки скіфського часу та античного періоду. Серед крупних знахідок – гарна ніжка античної амфори. (Зазначимо, що час існування скіфів співпадає з виникненням і розвитком античних держав Греції, які зіграли величезну роль у складанні європейської цивілізації).
Якщо узагальнити, то знайдені археологами артефакти, то переважно залишки кераміки різних діб, різних культур. Якщо говорити про часовий період загалом, то це приблизно від І – ІІ тис. до н.е. по VIII – ІХ ст.н.е. Найбільш цікаві артефакти забрані археологами до Києва, де їх детальніше дослідять спеціалісти.
«Ми дякуємо Щасливцевській сільраді за цю експедицію. На жаль, нам бракувало часу і ми не все обійшли, що планували у с.Щасливцеве, не побували і на кладовищі у с.Стрілкове, де є козацькі хрести, – підбиває підсумки Юрій Болтрик. – Сподіваємося, що наступного разу в нас ще буде така можливість, і ми візьмемо з собою більше спеціалістів. Мені б хотілося також побачити більше фактів існування через Арабатську Стрілку шляху з Боспору до Кам’янки–Дніпровки. Деякі факти, що можуть це підтверджувати, ми знаходили (їх ще теж треба перевіряти), але крапки в цій дискусії ще не позначено».
Юлія СЛУЦЬКА

Один коментар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *