Археологи припускають, що Арабатська Стрілка могла бути давнім шляхом з Боспору на Кам’янку-Дніпровку

Переглядів: 2 305

Сьогодні, 11 квітня, на Арабатській Стрілці на запрошення Щасливцевської сільської ради почала працювати група археологів з Інституту археології НАН України.
Для дослідження курганів та стійбищ приїхали співробітники відділу археології ранніх слов’ян і регіональних польових досліджень Роман Рейда, Олександр Милашевський та керівник групи Юрій Болтрик – відомий скіфолог, історик, завідуючий відділом «Польовий комітет» Інституту археології.
Археологи вже приїжджали на Стрілку взимку цього року та зацікавилися її археологічними пам’ятками. Тоді ж відбулася домовленість із Щасливцевською сільською радою, що вони приїдуть до нас у археологічну розвідку навесні.
Метою вчених є знайти цікаві з археологічної точки зору об’єкти та предмети навколо с.Щасливцеве і взагалі на Арабатській Стрілці, щоб краще дізнатися про те, що відбувалося тут у стародавні часи.
Голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко передав археологам зібрані їм раніше біля курганів фрагменти глиняного посуду та інших предметів.
«Для широкого загалу вони, можливо, не дуже цікаві, але важливі тим, що дають загальну хронологічну картину. Це фрагменти предметів ймовірно пізньої античності та пізньоримської доби. І вироблені вони скоріше за все не тут, а привезені з інших місць. Ми заберемо їх до Києва для ретельного дослідження. Серед вчених є припущення, що скоріше за все через Арабатську Стрілку проходив шлях з Боспорського царства на Кам’янку-Дніпровку (це давня скіфська столиця). Серед іншого, ми хочемо побачити, чи це дійсно так».
Почали свої дослідження археологи сьогодні з черняхівського поселення біля с.Генічеська Гірка. Також вони зацікавлені пам’ятками пізньої залізної та скіфської діб.
Перебуватимуть вони в нас 5 днів.
Юлія Плохушко
Фото Тимура Аджибілякова

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *