Об’єднана громада на Арабатській Стрілці має право на існування

Переглядів: 1 865

«Процес об’єднання громад Щасливцевської та Стрілківської сільських рад всіляко замовчується», – про це відзначив Михайло Остапчук, член виконкому Щасливцевської сільської ради, після участі в засіданні громадської ради, яка відбулася у Генічеській радержадміністраціїї 13 березня.
На засіданні громадської ради мова йшла про об’єднання територіальних громад району та децентралізацію. Пояснення щодо цього давав експерт інституту політичної освіти Олександр Солонтай, якого було спеціально запрошено.
Як зазначив Михайло Павлович, погляд експерта був незалежний, професійний, факти підтверджувались прикладами з практики вже об’єднаних ОТГ. Але для експерта, як і багатьох інших присутніх на засіданні, стала несподіванкою інформація про те, що громади Щасливцевської та Стрілківської сільських рад почали процес об’єднання ще у 2015 році та завершили його у серпні 2016 році. Вже очікувався позитивний висновок ОДА і крапку в цьому мала поставити ЦВК…
«Процес об’єднання або «замовчується», або подаються завідомо неправдиві відомості, нібито в нас зовсім нічого з цього приводу не зроблено, або, якщо зроблено, то наші документи нібито некваліфіковано підготовлені, – зазначає Михайло Остапчук. – Облдержадміністрація, яка мала дати позитивний висновок стосовно відповідності Конституції наших рішень про об’єднання, дійсно повертала проекти рішень на доопрацювання, але це стосувалося назви майбутньої ОТГ (нам запропонували замінити назву з Арабатської, як ми хотіли, на Стрілківську). Всі ж норми, які стосується фінансової спроможності громади, методичних нюансів об’єднання, законності, нами витримано. Ми направляли у грудні 2016 року листа до Кабінету Міністрів України стосовно порушення облдержадміністрацією 10-денного терміну надання висновку і отримали від Кабміну відповідь, що наш позитивний (!) висновок знаходиться на погоджені в ОДА. Але не отримали його і по сьогодні. Приводом нібито стало рішення Стрілківської сільської ради, в якому підтверджено об’єднання, але зазначено, що на той час вона «не вбачає за доцільне проведення перших виборів об’єднаної громади у 2017 році». Але ж, коли проводити вибори, то мала вирішувати Центральна виборча комісія! Тому ми можемо бачити, як нам просто «не дають» об’єднуватися, хоча за законом об’єднування громад має відбуватися на принципах добровільності, прозорості, державної підтримки (ст.1 ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад»). Ми могли одними з перших в області створити об’єднану громаду, розвиватися і покращувати показники нашої області. Але замість цього нам «нав’язують» перспективний план, згідно з яким має бути одна ОТГ у районі, або, як ми чуємо останнім часом, пропонують створити громаду навколо м.Генічеська разом з селами Червоне та Азовське.
Самі ж громади Арабатської Стрілки такі об’єднання вважають неперспективним для свого розвитку і не відповідаючими інтересам громад, і бажають створити власну ОТГ . Відповідні рішення після громадських обговорень були прийняті Щасливцевською та Стрілківською сільськими радами ще у 2015 році! Адже мають на це повне законне право».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *