У планах створити історико-культурний осередок Арабатської Стрілки

Переглядів: 2 608

9 лютого Щасливцевський сільській голова Віктор Плохушко зустрівся з археологами Інституту археології НАН України. Делегація приїхала у Генічеськ на запрошення громадської організації «Нова фортеця», щоб дослідити катакомби. За попередньою домовленістю, старший науковий співробітник інституту Юрій Болтрик з колегами мали намір відвідати також Арабатську стрілку, щоб ознайомитися з існуючими курганами.
Ідею створити культурний та історичний осередок для мешканців Арабатської стрілки і чисельних туристів на основі одного з курганів сільська рада виношувала давно. Ще у листопаді 2017 року було направлено відповідного листа до Інституту археології НАН України.
Співробітники інституту приїхали до нас разом з представниками Генічеської міської ради, ГО «Нова фортеця», генічеськими краєзнавцями.
Після виїзду на місця курганів, археологи здавались повністю враженими. І було прийнято рішення, що вони приїдуть к нам з польовою групою для проведення попереднього дослідження. Кургани є неоціненними пам’ятками археології, з історичної точки зору вони є джерелом знань про народи, які заселяли наші краї у далекому минулому.
Нагадуємо: всі кургани та стійбища є археологічними пам’ятками і знаходяться на державному обліку, як об’єкти національного значення. Розкопування курганів (окрім таких, що проводяться з науковою метою і згідно всіх необхідних дозволів), їх знищення чи будь-яка руйнація несе за собою кримінальну відповідальність.
Ще з одних планів Щасливцевської сільської ради на майбутнє: створити музей чи музейну кімнату історико-культурних цінностей Арабатської стрілки. Тому просимо повідомляти в сільську раду про цікаві знахідки, старі фото, тощо, адже важливим може виявитися будь-що.

На фото: Курган на Арабатській Стрілці

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *