Пізньоцвіт анкарський на Арабатській стрілці журналісти з Херсону прийняли за шафран!

Переглядів: 1 694

Вже майже місяць на Арабатській стрілці цвіте пізньоцвіт анкарський – рослина, занесена до Червоної Книги України.
Ця чарівна і дуже рідкісна квітка викликала інтерес серед людей. Фотографії з нашого сайту миттєво розійшлися по соцсітям і іншим інтернет-виданням.
Журналісти одного з херсонських видань сприйняли помилково нашу квітку за шафран кримський, про що й написали.
Але вірна назва цієї рослини – ПІЗНЬОЦВІТ АНКАРСЬКИЙ (Colchicum ancyrense, на рос. – бевзременник анкарский). Це підтвердив Віталій Коломійчук, кандидат біологічних наук, заступник директора Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна Київського Національного Університету ім.Т.Шевченка.
Віталій Петрович, серед іншого, є дослідником флори нашого краю. Він виявив місцезростання цієї рослини на Арабатці та Бірючому під час польових досліджень 2007-2009 років. Раніше цей вид для Херсонської області не доводився. Доречи, пізньоцвіт анкарський не вперше плутають з шафраном кримським (Crocus tauricus), теж червонокнижною рослиною.
Докладніше про це ви можете почитати в статті В.П.Коломійчука у співавторстві з іншими науковцями – «Перше повідомлення про зростання Colchicum ancyrense B.L. Burtt на Херсонщині».
Як повідомив В.Коломійчук, в Україні пізньоцвіт анкарський росте на Арабатській стрілці, Бірючому, біля Снігурівки на Миколаївщині та у Криму.
Юлія СЛУЦЬКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *